De kunst van het veranderen met NLP

Gedurende mijn communicatie opleiding heb ik een minor PR en mediarelaties gevolgd. Een onderwerp dat daarbij aanbod kwam was NLP, ofwel Neuro Linguïstisch Programmeren. Ik vond het gelijk interessant en heb er de laatste tijd veel boeken over gelezen. Maar wat is het, hoe is het ontstaan en wat kunnen we er eigenlijk mee? Dit en meer wordt hieronder behandeld.

Uitleg van de letters

Waarom zijn de woorden Neuro Linguïstisch Programmeren samengevoegd en wat betekenen ze afzonderlijk?

Neuro omvat je zenuwstelsel waardoor ervaringen worden weergegeven via je zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken en proeven)

Linguïstisch betekent taal en non-verbale communicatiesystemen, waardoor dat wat we ervaren wordt gecodeerd, geordend en een betekenis krijgt (beelden, geluiden, gevoelens, smaak, reuk en woorden ).

Programmeren wil zeggen dat je programma’s hanteert in je neurologisch systeem die je kunt merken en gebruiken om je doelen te bereiken.

Wat is NLP?

Het is ook wel een communicatie methode die zich bezig houdt met gedrag en gedragsverandering. Communicatie is hierbij essentieel: communiceren met jezelf en anderen. Daarnaast is persoonlijke groei in de zin van beter worden in communicatie het resultaat. NLP is geen wetenschappelijke theorie, maar meer een werk- en denk model waarmee de werkelijkheid benaderd wordt.

Het is model is erg praktisch en geschikt om de werkelijkheid zoals iemand deze ervaart te verklaren en om de wijze hoe zij of hij ermee omgaat aan te passen. NLP is in hoofdzaak een visie op de menselijke ervaring of meer specifieker een manier van kijken naar hoe mensen denken, voelen en handelen. Zoals het bij veel technieken geldt is het in de loop van de jaren ontwikkeld tot een veelheid van technieken. Deze zijn allen gericht op verandering van het denken en het aanleren van nieuw en functioneel gedrag bij mensen.

Stukje geschiedenis

NLP is in Amerika ontstaan in de jaren zeventig. Grondleggers van NLP zijn Richard Bandler en John Grinder. Richard was een toenmalige wiskundestudent en John een linguïst. Zij bestudeerden mensen die zeer succesvol waren in hun vak. Ze brachten de succesvolle vaardigheden in kaart en baseerden hierop hun methodiek. Zij bestudeerden onder andere mensen als Milton Erikson (hypnotherapie), Gregory Bateson (antropologie) en Virginia Satir (gezinstherapie).

Het idee erachter

Wanneer je het menselijk gedrag gaat analyseren kom je erachter dat het bestaat uit patronen. Deze patronen worden in het verleden bewust of onbewust aangeleerd. Door inzicht te krijgen in deze patronen kunnen deze beïnvloed worden.

Het gedrag kan gezien worden als bouwstenen. De oude bouwstenen zijn niet meer functioneel en worden vervangen door bouwstenen die op dit moment wel functioneel zijn.

Door het gebruiken van NLP is het niet meer nodig om te bekijken wat de herkomst van het probleem is. Je kan gemakkelijk gelijk aan de slag. De oefeningen hebben als doel op een positieve wijze veranderingen in je leven aan te brengen. Dus je kunt meteen aan de slag, want bij iedereen is wat te verbeteren. Soms ben je er bewust van en soms niet. Je wilt naar een nieuwe situatie toe en NLP kan hierbij helpen.

Toepassing NLP

Hierboven heb ik het gehad over aangeleerde patronen. Verlegen of onzekerheid is er een van. Door inzicht te krijgen in de structuur van die eigenschap en hier de NLP-technieken op los te laten is het mogelijk om het patroon te veranderen. Het blijkt vooral handig te zijn bij patronen die voor obstakels zorgen in je persoonlijke ontwikkeling. Het doel is om zeker blokkades op te heven en dan liggen de gewenste doelen binnen handbereik.

Je werkt met NLP in vijf stappen:

  • Hoe is het nu?
  • Hoe wil je dat het wordt?
  • Wat houdt je daarin nog tegen?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Wat ga je wanneer en hoe doen?

Mijn mening

Ik heb al veel gelezen over NLP. Wat ik voornamelijk interessant vind is de denkwijze en de manier waarop je het toepast. Ik denk dat veel meer bedrijven en scholen gebruik moeten maken van NLP. Het is een gemakkelijk en praktisch model om jezelf beter te leren kennen en onze ongekende vermogen verder te ontwikkelen. Tijdens het proces leer je meer over jezelf en NLP. In mijn ogen is dit tevens de toegevoegde waarde ten opzichte van andere technieken.

Binnenkort zal ik dieper ingaan op verschillende situaties waarbij NLP van toepassing kan zijn. Heb je nog punten waar je meer over wilt weten? Laat het vooral achter in de comments.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s