Spiritualiteit in je leven

Spiritualiteit is waar steeds meer mensen mee bezig zijn. Maar wat is het eigenlijk? In mijn beleving ligt bij spiritualiteit de nadruk op de persoonlijke innerlijke ervaring die je hebt.

Bij spiritualiteit gaat het eigenlijk niet om wat je doet, maar hoe je bent. Waar vind jij je rust en vrede? Voor de een is dat een wandeling in het bos, voor een ander juist op een druk terras. Hieronder wil ik een paar tips geven hoe je meer spiritualiteit kan toevoegen aan de dagelijkse leven.

Veroordeel jezelf niet
Deze tip is waarschijnlijk een lastige opgave. Want wees nou eerlijk, iedereen veroordeelt zichzelf wel eens. Wat we niet moeten doen of juist wel, wat we denken. Wanneer je bewust hierop gaat letten merk je dat je jezelf veel vaker veroordeeld dat je in eerste instantie denkt. Je verspilt zoveel energie met deze negatieve energie.

De verspilde energie kan je beter gebruiken om het geluk te vinden in je leven. Want veroordelingen verstoren je rust, je gedachten. En je kunt nou eenmaal een gebeurtenis uit het verleden niet veranderen. Het enige wat je kan doen is het positief bekijken en ervan leren.

Probeer het los te laten
Vasthouden aan hoe je nu denkt dat de dingen moeten zijn, brengt vaak onnodige spanning en stress met zich mee. Door juist datgene wat er op dit moment is toe te laten en mee te gaan met de dingen die het leven je brengt, zal je ook open staan voor nieuwe dingen en vrede hebben met alles wat jou overkomt.

Leef in het hier en nu
Het lijkt zo makkelijk, maar het is soms echt moeilijk. Praten over aanwezig zijn in het moment is niet hetzelfde als ook daadwerkelijk aanwezig zijn in het moment. Eigenlijk ga ik je nu niks nieuws vertellen, want er is maar één geschikt moment om te beslissen om in het hier en nu te gaan leven en dat is nu!! Dit is het moment waarop je deze beslissing moet maken.

In het begin was het voor mij ook een moeilijke keuze, maar eigenlijk is het zo simpel. Wanneer je de keuze hebt gemaakt ben je bewust van wat er gebeurt op dit moment. Waar ben je nu mee bezig? Ben je de keuze aan het maken of twijfel je zelf nog teveel?

Beleef je eigen emoties
Een belangrijk onderdeel van je spirituele groei is het voelen van je eigen emoties. Vaak zijn het juist de emoties die je het meest onderdrukt en veroordeeld. Terwijl als je je emoties toelaat je een stuk gelukkiger bent. Emoties zijn een natuurlijk onderdeel van het menselijk leven en ze zullen niet verdwijnen doordat je ze negeert.

Het geluk ligt in jouw handen
Geluk is iets wat iedereen kan vinden. Veel mensen zijn van mening dat je een bepaald lijstje moet afwerken om geluk te vinden. Maar wat als je lijstje compleet is? Ik denk dat in de wereld waar we nu leven het lijstje alleen maar langer wordt en steeds verder wordt aangevuld. Dan vraag ik me af, wanneer is jouw leven compleet en vind jij het geluk?

Als je het geluk nu niet omhelst, wanneer dan wel? Want als je lijstje steeds langer wordt, wanneer komt het geluk dan? Ik denk dat het belangrijk is om niet meer te wachten op het geluk, maar omarm het nu en geniet er intens van. Als je kijkt naar de goede en positieve dingen die je nu hebt, zal je toekomst er nog mooier uit zien. Gooi het lijstje weg en wees gelukkig met elk punt wat je bereikt.

Ik hoop dat dit je helpt naar meer spiritualiteit in je leven. Heb je zelf nog tips? Laat vooral een reactie achter!

Advertenties

One thought on “Spiritualiteit in je leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s